1. 0.      Uvodni del

Pretekli vikend smo zaključili jesenski del prvenstva v 3.SNL-Zahod s tekmo v Sežani. Prav ta zadnja tekma jesenskega dela bo še nekaj časa ostala v spominu, zaradi dogodkov, ki jih nismo povzročili mi, posledice pa moramo nositi, kajti disciplinski sodnik se je verjetno po receptu »psi lajajo, karavana pa gre dalje« odločil, da je potrebno izreči disciplinske ukrepe. Ti zagotovo ne bodo dosegli roke pravice na drugi strani. Nič zato. Vsaj osebno sem že navajen tega. O dogodku dovolj jasno pričajo video posnetki (v prilogi), pri čemer pa vsa čast domačim funkcionarjem, trenerju in igralcem. Razen kakšne nepotrebne iskrice na igrišču in malo tudi po njej, je bilo vse od igrišča dalje, na najvišjem nivoju.

Že pred tekmo sem bil zaradi naših problemov ter kvalitetne domače ekipe zadovoljen tudi s točko, tako je bilo tudi na koncu tekme, vendar cmok v grlu ostaja in disciplinske kazni (sicer minimalna) ne priznavam, po nobeni logiki. Priznavam napake, ampak napake se da tudi popraviti že na sami tekmi, ne pa, da se celo še stopnjujejo, kar se je zgodilo v Sežani.

Če sem se že uvodoma toliko posvetil t.i. sekundarni vlogi akterjev v nogometni igri, pa moram odkrito napisati, da je bilo sicer sojenje v jesenskem delu odlično, ne glede na to, da smo igrali doma in na tujem in ne glede na to, da smo izgubljali tudi na domačem igrišču. Ni pa dvoma. Doletela nas je tudi čast. Sodil nam je celo Damir Skomina, dosodil že v 7. minuti 11-metrovko proti nam, pa ni bilo potrebno reagirati. Upravičeno, glede na start našega igralca (čeprav je izbil čisto žogo in nasprotnika ni zadel), ampak situacija ni bila sporna.

V nadaljevanju pa kratka ocena jesenskega dela. Vsekakor ni nobenih razlogov za nezadovoljstvo, kljub mnogim internim problemom, ki smo jih imeli : od igrišča za vadbo, premajhnega števila igralcev, omejenih možnosti za vadbo, problemih z obnašanjem, itd.  in poškodb izven trenažnega procesa, zaradi obnavljanja Športnega parka Zarica.  

Vseeno smo uspešno  prekrmarili to jesen, v največji meri zaradi nekaterih igralcev, ki so le bili večinsko prisotni na treningih in tekmah.  Na ta način nam je nekako uspelo sestaviti dokaj standardno moštvo. Z lanskim jesenskim delom, v katerem sem trenersko delo opravljal samo zadnje štiri kroge je vsaka primerjava nesmiselna. Lani je bilo osvojenih 11 točk (4 točke v prvih 8 krogih in 7 točk v zadnjih 4 krogih). Letos pa je skupni izkupiček 23 točk, v 13-ih krogih in 4.mesto na lestvici.

ZATO VSA POHVALA FANTOM, KI SO BILI TO JESEN POLEG. PRISOTNOST SLEHERNEGA IGRALCA JE PRISPEVALA K TEMU IZKUPIČKU. INTERNI (SEKUNDARNI) DEL, KI BO NEKOLIKO OBDELAN V 2.DELU ANALIZE, JE BIL NEPOTREBEN IN JE ZAGOTOVO VPLIVAL NA MORDA ŠE BOLJŠI IZPLEN. PREMALO JE BILO TUDI VERJETJA V SEBE PRI DOLOČENIH IGRALCIH (SAMOZAUPANJE) IN S TEM POVEZANOSTI Z IGRANJEM (IGRALNIM MESTOM) IN ODNOSOM. KO JE BIL ŠE TU NAREJEN KORAK NAPREJ, JE BIL NEGATIVNI REZULTAT V DRUGEM PLANU.

 

Trenutni del analize je prikazan v 5-ih preglednicah (v prilogi) in sicer :

a)      Analiza rezultatov v jesenskem delu sezone (doma in v gosteh ter skupaj),

b)     Analiza igralnega  časa vseh igralcev,

c)      Analiza prejetih rumenih kartonov,

d)     Analiza strelcev doseženih golov in

e)      Analiza doseženih in prejetih golov, v posameznih obdobjih tekem.

 

Komentar, k posameznim preglednicam je v nadaljevanju, najprej pa v grobem  izpostavljam bistvene značilnosti jesenskega dela, ki so :

  • Dosegli smo največ golov v ligi, v jesenskem delu (28),
  • Imamo najboljšega strelca v jesenskem delu v ligi (Blaž Šujica),
  • Prejeli smo 21 golov (preveč) in to nas uvršča na delitev 9. do 10.mesta,
  • Zasedamo 4.mesto, s samo 4 točkami za vodilnim NK Zagorje ter 2-ema točkama manj od Tolmina in Rudarja na 2.in 3.mestu,
  • V fair playu smo po 12-ih krogih na 6.mestu.  Zaradi dogodkov na tekmi v Sežani (in večinsko  po zaslugi drugih), bomo zagotovo nazadovali.

 

  1. 1.      Analiza jesenskega dela prvenstva v 3.SNL-Zahod

 

Kot sem izpostavil v uvodnem delu, sledi obrazložitve po posameznih vsebinah, ki so podprte s priloženimi preglednicami. Komentar je ob podrobnem pregledu podatkov skoraj nepotreben.

 

Ad.1a/

Od 13-ih tekem smo 6 x igrali na domačem igrišču in 7 x gostovali. Na domačem igrišču smo 4 x zmagali in doživeli 2 poraza, na gostovanjih pa prav tako doživeli 2 poraza in 3 x zmagali ter 2 x igrali neodločeno. Doma smo bili tudi precej bolj učinkoviti (17 golov), kot v gosteh (11), prejeli pa smo preveč golov tako doma (9), kot v gosteh (12). Na treh tekmah (Sava, Brda in Medvode) nismo dosegli nobenega gola, pri čemer smo največ priložnosti zapravili na tekmi s Savo doma. Ta tekma  pravzaprav (in glede na naše številne izjemne priložnosti) najbolj kvari in vpliva na še boljši skupni izkupiček. Po večkratnem ogledu video posnetka, velja tudi za te zapravljene priložnosti izrek »ali je to sploh (bilo) mogoče.  Po tej tekmi se nismo »pobrali« še v naslednji, na gostovanju pri NK Brda, kjer smo  sicer prejeli  gol iz 11-metrovke, do katere je prišlo na način, ki ga je bilo predhodno (2x) enostavno preprečiti, gola pa nismo znali doseči iz dveh izjemnih priložnosti.

Zanimiva je še primerjava med doseženimi in prejetimi goli. Več o tem je  nadaljevanju, vendar pa je že iz te analize razvidno, da smo veliko manj golov dosegli v 1.polčasu in jih veliko več prejeli v tem obdobju tekme (10/15=1.polčas in 18/6=2.polčas).

Sicer pa je ob tem potrebno izpostaviti, da smo v   jesenskem delu  ostali praktično brez celotne (kvalitetne) obrambne vrste(Grvala, Šušteršič, Galič in Šmid-prestop Avstrija, Jerkovič pa v Šenčur). Tudi  z vratarji so bili problemi (kot dobre stvari), vendar pa jih na tem mestu ne  omenjam. Kljub temu pa smo  z novo postavitvijo postajali tudi vse bolj uigrani. Ostaja pa grenak občutek, da  določene prejete gole enostavno moramo šteti  v rubriko »ali je to mogoče«. So le bili plod naših taktičnih napak, na katere se je stalno opozarjalo.

 

Ad.1b/

igralni čas je predvsem pri mlajših kategorijah kamen spotike, saj si (predvsem) starši želijo in pričakujejo, da bo njihov otrok igral kar največ, ne glede na vse okoliščine. Mi imamo sicer dokaj mlado moštvo (v povprečju med najmlajšimi v ligi). Smo pa seveda člansko moštvo, kjer ne morejo biti v ospredju želje in individualna pričakovanja, ampak vse drugo, s končnim ciljem čim uspešnejšega nastopanja, ki se odraža s številom osvojenih točk in položajem na lestvici, ne glede na rang tekmovanja.

Treba je priznati, da smo mi imeli določene specifičnosti, ki so zahtevale modro (sicer nikjer napisano pravilo) sestavljanje moštva in v tem pogledu so bili morda nekateri tudi prikrajšani za kakšno minuto več v igri. To sestavljanje se nam je izšlo tako v pripravljalnem delu (zgodilo se nam je celo, da je moral proti drugoligašu igrati celo tekmo mladinski vratar, saj drugih igralcev nismo imeli), kot v prvenstvu, kjer smo samo 1-krat ostali na igrišču z enim igralcem manj (izključen vratar Šimenc, na zadnji tekmi v Sežani).

Čeprav je kdo lahko tudi nezadovoljen z igralnim časom, zato praktično nima realnega razloga, kajti tam kjer bi lahko bile prisotne določene dileme, ali dvomi, je v vsakem primeru možno posredovati objektivne utemeljitve, ali razloge za nasprotno trditev.

Zato sem z vidika minutaže lahko zadovoljen, da je kljub dolgi odsotnosti in nepripravljenosti uspelo spraviti vsaj malo na noge Kremenoviča, ki ima dovolj znanja in sposobnosti za uspešne predstave, seveda, če ga bodo težave obšle.

Veliko problemov pa je bilo povezanih tudi z igralci, ki so sicer v kadru prvoligaša Triglava, saj je bila njihova prisotnost na treningih zelo redka, za udeležbo na tekmi pa smo bili občasno  seznanjeni tudi v zadnjih trenutkih, kar je sicer povzročalo  negotovosti v popolni pripravi na tekmo, seveda pa največ v kvalitetni izvedbi treningov, kjer smo morali glavni in najpomembnejši del vsebine (priprave moštva) praktično izpuščati. Kaj to pomeni, ni potrebno omenjati.

Devetim (9) igralcem pripada t.i. glavni delež minutaže, od katerih ima celotno minutažo samo Blaž Šujica, vseh ostalih osem (igralcev) pa nad 73 % delež. To pa potrjuje trditve o t.i. standardnem moštvu, ki z vidika uigranosti, predvsem pa potrebne samozavesti moštva in izboljšanja samozaupanja posameznika, največ pomeni. Pogoste menjave  namreč predstavljajo velik minus v tem pogledu in vplivajo na negotovost vsakega (tudi kvalitetnega) igralca, saj  v takšni kombinatoriki (stalnem »mešanju«) postaja negotov in nezanesljiv.

 

Ad.1c/

Disciplinske kazni so na vso srečo malo vplivale na sestavo moštvo v jesenskem delu. Število prejetih kartonov pa je previsoko. Težko je priznati nekatere vrste prejetih kartonov (pregled po vsebini), saj so bili večinoma nepotrebni, v strukturi prejetih kartonov pa predstavljajo kar pomemben delež.

Imeli smo tudi enega (1) izključenega igralca (vratar Šimenc v Sežani-neupravičeno, potem, ko so sodniki spregledali čisti nedovoljen položaj nasprotnika-video posnetek v prilogi).

Stanje na tem področju je potrebno izboljšati, kajti ob tako številčno siromašnem kadru, bodo lahko posledice v spomladanskem delu prvenstva prehude. V trenutni situaciji so namreč kar trije (3) igralci potencialni kandidati za izpad iz moštva že po prvem krogu nadaljevanja (derbi v Zagorju).

 

Ad.1d/

Skupaj smo dosegli 28 golov. Od tega je bil 1 avtogol (Adria). Največ golov je dosegel Blaž Šujica (11). Drugo in tretje mesto zaseda Marinkovič in Robnik. Marinkovič je vse 4 gole dosegel v prvih 6 krogih, v nadaljevanju pa zaradi preveč odsotnosti tako s treningov, kot tudi na tekmah, pa nobenega več. S tem je škodoval tako moštvu, kot sebi, saj ga je bilo, kot novega igralca v moštvu, spoznati, kot izrazitega strelca, zato so pričakovanja njegovega učinka v naprej še  veliko večja. Pogoj je seveda njegov status, kajti z delom na 4 izmene, je res težko več časa in ustrezne angažiranosti nameniti nogometu. Njegove sposobnosti pa seveda kljub temu niso sporne. Kapetan Robnik je 3 gole dosegel iz 11-metrovk. Proti Rudarju je izvajal oba kazenska udarca in obakrat rutinirano ter v pomembnem trenutku tudi zadel. Podobno je bilo z izvajanjem 11-metrovke proti Calcitu, saj smo s tem golom povedli z 1:0. Četrti strelec moštva je Nazič s tremi (3) goli. Peti pa Stanko z dvema (2) goloma. Med strelce so se vpisali še trije (3) igralci (Babič, Bojič in Stanarevič). Vsak doseženi gol je bil pomemben. Stanje pa bi lahko (moralo) bilo boljše, saj smo zapravili preveč izjemnih priložnosti, ki so vplivale tudi na končni rezultat. Vendar bolj, kot to dejstvo, so bili v končnem stanju problematični prejeti goli.

 

Ad.1e/

Doseženi in prejeti goli v posameznih obdobjih tekme, ki so prikazani v posebni preglednici za vsako tekmo posebej, v skupni analizi kažejo naslednje stanje :

 

Obdobje tekme

Sk

Nad   0-15

2

Nad 15-30

5

nad  30-45

3

Nad 45+

0

DOSEŽENI GOL-I.polčas

10

Nad  45-60

2

Nad  60-75

8

nad  75-90

8

Nad 90+

0

DOSEŽENI GOL-II.polčas

18

Skupaj-Dg-Tekme

28

 

 

Obdobje tekme

Sk

Nad   0-15

7

Nad 15-30

5

nad  30-45

3

Nad 45+

1

PREJETI GOL-I.polčas

16

Nad  45-60

0

Nad  60-75

2

nad  75-90

3

Nad 90+

0

PREJETI GOL-II.polčas

5

Skupaj-Pg-Tekme

21

 

Skupno število prejetih golov je previsoko. V primerjavi z drugimi moštvi v zgornjem delu lestvice smo jih prejeli največ in zato imamo razen v primerjavi z Rudarjem iz Trbovelj (premagali smo ga s 6:1) najslabšo gol razliko. Na račun prejetih golov smo ostali tudi brez kakšne točke več. Vendar pa je k temu potrebno dodati zelo pozitivno primerjavo. V tekmah z moštvi iz prve polovice lestvice (prvih 7), imamo zelo pozitiven rezultat. V šestih (6) tekmah smo 4 x zmagali 1 x igrali neodločeno in doživeli 1 poraz (doma z NK Zagorje), z razliko v golih 15:9 (3 tekme doma, 3 tekme v gosteh) . Slabši smo bili z moštvi, ki se trenutno nahajajo v drugem delu jesenske lestvice.

 

Posebno pozornost pa si pri tej analizi zasluži razkorak med 1. in 2. polčasom odigranih tekem je prevelik. Predvsem problematični so prejeti goli v 1. polčasu, saj smo jih skupaj prejeli 16, ali kar 76,2%, od vseh prejetih.  Za moštvo, ki je pod vrhom je to preveč, spada pa v t.i. naš interni problem, zato  lahko v nadaljevanju prvenstva predstavlja z vidika stabilizacije moštva tudi pozitivno prednost.

Od teh 16-ih golov smo jih 12, ali  75% prejeli v prvih 30-ih minutah, od tega 7, ali 58,3%.

 

Ta del analize zaključujem z naslednjo ugotovitvijo : ne smemo se zavajati s trenutno vodilno pozicijo v učinkovitosti.  Očitno smo prejeli preveč golov. Groba ocena je, da jih najmanj 1/3 praviloma ne bi smeli. Samo z minimalno korekcijo, predvsem pa z bolj odgovornim pristopom,  ustrezno reakcijo,  koordiniranim sodelovanjem ter upoštevanjem osnovnih (taktičnih) načel branjenja, za katera je bilo vedno dano dovolj opozoril, bi bila primerjava zagotovo drugačna. Težave, ki smo jih imeli, ne smejo biti opravičilo, čeprav imajo svoj vpliv.  Zato v tem trenutku mirno lahko zapišem, da so to tudi naše prednosti, kajti doseženo je nad pričakovanim in za ta učinek, je velika večina  igralcev prispevala svoj delež.  Ker pa se iz dneva v dan tudi bolj poznamo, pričakujem, da bomo ob normalnih pogojev za trening in ob zadostnem številu na treningu prisotnih motiviranih igralcev, lahko storili še korak naprej.

Jesenski izkupiček zato mora predstavljati največjo motivacijo.

 

Janez Zupančič

Trener članskega moštva

NK Zarica Kranj

 

Priloga :

  • Preglednice

Opomba :

  • Video posnetki tekme v Sežani :

http://youtu.be/V4iHofqzd3s

 http://youtu.be/X2uI-01GnYQ

 http://youtu.be/QG0aYA6BG8Y

 NK ZARICA-ANALIZA-PRVENSTVO 2013-2014-Izvleček-1