Uspešnost mlajših selekcij v tekmovalnih nastopih je potrebno ocenjevati z dveh vidikov in sicer :

  1. tekmovalni uspeh ni v prvem planu. Pomembnejši je ustrezen razvoj igralcev. Le število igralcev, ki bodo čez čas zaigrali v članskem moštvu, ali se uveljavili drugje (reprezentanca, tujina, itd.), je na koncu merilo dela v procesu 10-letnega razvoja (vadbe in igranja),
  2. tekmovalni uspeh je pomemben, saj uspešnost v primerjavi z drugimi, v končni fazi pokaže kje se nahaja določena generacija, v piramidi številnih drugih klubov. V končni fazi pa tudi krovna organizacija upošteva pri vrednotenju in sofinanciranju nogometnih šol kriterij tekmovalnega uspeha.

 

Naša pričakovanja in napovedi uspešnosti  v sezoni 2010/2011, niso bila tako visoka, še posebej zaradi dokaj bledega vtisa, ki smo ga pustili na določenih tekmah v pripravljalnem obdobju. Ekipa, ki sem jo prevzel, je bila po svoje spet nova-nepoznana, razen tistih igralcev, ki so imeli v sezoni 2009/2010, že priložnost nastopati za selekcijo U14. Vzrokov za to je veliko. Zelo velik je bil  prav gotovo odhod najboljšega strelca te ekipe (v U13) Taneski Roka, v NK Bravo Publikum, pojavile pa so se tudi težave s statusom Vokiča, ki se je ekipi priključil šele v začetku meseca septembra, ko smo že odigrali 3 prvenstvene tekme.  Pomemben vzrok  je tudi kratko pripravljalno obdobje in dejstvo, da je to obdobje čas dopustov. Po svoje je razumljivo, da igralci te starostne kategorije preživljajo počitniško obdobje skupaj s starši. Nekateri igralci, ki naj bi nosili precejšen del bremena so bili v tem obdobju enostavno preveč manjkali.

Preveč optimistično bi bilo napovedovati več kot uvrstitev v spodnji del najboljših moštev te lige, torej bolj proti  sredini, kot vrhu.

Izjemna serija v zadnjih 8. krogih ter nekaj spodrsljajev s katerimi smo se menjavali na pozicijah od 3. do 6.mesta, pa nas je pripeljala na zasluženo 2.mesto. Vendar pa je ta uvrstitev »visela« do zadnje prvenstvene tekme.

 

Zakaj zasluženo ? V naš prid govori veliko primerjalnih podatkov in sicer :

  • Smo moÅ¡tvo, ki je na 2.mestu po Å¡tevilu doseženih zmag,
  • Skupaj s prvaki – Domžalami delimo 1.mesto po Å¡tevilu prejetih golov,
  • V konkurenci moÅ¡tev z vrha lestvice smo prav tako na 2.mestu in tudi z največjim Å¡tevilom doseženih golov za Domžalčani,
  • V razliki med doseženimi in prejetimi goli v celotnem prvenstvu, smo prav tako na 2.mestu,
  • Dodati pa je potrebno Å¡e premočno 1.mesto v točkovanju za fair play (končna razvrstitev s strani NZS Å¡e ni znana).

 

»Slabost« ekipe se je najbolj pokazala v tekmah z nasprotniki, ki so v spodnjem delu lestvice. Po doseženih točkah smo Å¡ele na 3.mestu, po Å¡tevilu doseženih golov pa v konkurenci NK Domžale, NK Bravo in NK Interblock, le na 4.mestu, pri čemer so npr.Domžale dosegle kar 42 golov več, NK Bravo 10 golov več in NK Interblock, 26 golov več. Res pa je tudi, da smo med omenjenimi  moÅ¡tvi prejeli z nižje uvrščenimi moÅ¡tvi najmanj golov. Kljub temu bi lahko (morali) doseči več golov tudi proti tem nasprotnikom, vendar pa je bilo velikokrat prevladalo prehitro zadovoljstvo z doseženo razliko v golih (do 5), potem pa se je začelo igrati tudi drugače, v primerjavi z drugimi moÅ¡tvi, ki so velikokrat dosegala dvoÅ¡tevilčne rezultate, pretežno proti zadnjim trem uvrščenim ekipam (Ankaran, Tabor in Britof). Mi razen proti Ankaranu nismo nikoli dosegli več kot 10 golov. To pa je tudi razlog, da nimamo med najboljÅ¡imi strelci v ligi nobenega igralca. Najbližji vodilnim, na 11.mestu , je Grvala z  20. doseženimi goli, ki je bolj igralec zvezne vrste, kot pa tipični napadalec. Veliko več v tem primeru pa velja, da so gole dosegali praktično vsi igralci (tako je bilo potrebno organizirati igro) in zato ni presenetljivo, da je npr.Dvanajščak  (igralec obrambne formacije, na levi strani) dosegel 5 golov, med katerimi so bili nekateri tudi odločilni za zmago. Poleg Dvanajščaka sodijo med igralce, ki so imeli različne naloge v igri in niso tipični napadalci Å¡e Ahačič, Frelih, GaÅ¡perlin in Poljanec.  Torej v naÅ¡em primeru je s tega vidika prevladoval kolektiv nad posameznikom in to je največja vrednost te ekipe. Ä?e ponazorim to z naÅ¡imi sosedi iz Velesovega (res pohvale vredna uvrstitev v 1.sezoni v tem rangu), ki imajo tudi igralca z 20 doseženimi goli (GraÅ¡ič), moÅ¡tvo pa ima kar 23 golov negativno razliko med doseženimi in prejetimi goli, samo na treh tekmah pa so prejeli 27 golov (7, 8 in 12), dosegli pa 4.

 

Z nižje uvrščenimi moštvi smo izgubili tudi preveč točk in zato je tudi končna razlika v številu osvojenih točk med Domžalami in nami precej (preveč) visoka (16 točk).

 

Več o minuli sezoni, bo še objavljeno, skupaj s preglednicami. Fantje so si to zaslužili, zadovoljen pa sem tudi sam. Bilo je naporno, splačalo pa se je. Na podlagi dosežene uvrstitve (v vrhu Slovenije te starostne kategorije), skoraj ne sme biti dvoma, da svojih sposobnosti ti igralci ne bi mogli izraziti tudi v starejših starostnih kategorijah.

 

 

Janez Zupančič

Trener Noga Triglav U14